Използване на устройства с Android и iOS операционни системи


Използване на устройства с Android и iOS операционни системи

 

1. Четене с устройство с Android OS – тук трябва да се инсталира допълнително приложение за четене, което поддържа Adobe DRM защитени PDF и EPUB файлове.

Например:


-
Bluefire Reader. Версията е една - безплатна. След инсталация оторизираме устройството с нашето Adobe ID. В случая това става през меню 'Info'.


Правим го веднага след инсталацията и преди да отворим каквато и да е закупена книга сAdobe DRM.- Mantano Reader, който има както безплатна, lite версия, така и платена, premium. Особена разлика във функционалността на двете версии няма, като изключим наличието на реклами. След инсталиране на приложението в меню 'Settings', ще открием графа 'Adobe DRM' - там си въвеждаме данните от регистрацията в Adobe.

- Популярно приложение е и Aldiko Book Reader - отново с безплатна и платена версия. Оторизирането става през Settings ? Adobe DRM.Прехвърляне на е-книга към Android устройство.

След като имаме подходящото приложение, трябва да си прехвърлим и книги за четене.

Разбира се, използвайки файл браузъра на устройството си, можем да открием и посочим файл, прехвърлен в мемори картата, която използваме. Такъв предварително свален с Adobe Digital Editions файл на е-книга може да се копира от компютъра, от папка My DocumentsMy Digital Editions или подобна (зависи от версията на Уиндоус). В повечето случаи инсталираното приложение ще разпознае и отвори файла. А ако се наложи, използваме Изпълняване на действието чрез...


Можем, например, да си изпратим файла на имейла и вече от устройството да го отворим с 'Изпълняване на действието чрез…' (или Open In...) в Bluefire Reader (или което приложение сме си избрали). По същия начин можем да го качим и после отворим в Dropbox, Google Drive или подобна услуга и оттам отново в приложението за четене.

А може да пробваме и директно сваляне в устройството - през браузъра на таблета/смартфона влизаме в профила си в онлайн книжарницата и от страницата с поръчката, под 'Изтегли електронни книги' натискаме със задържане бутон 'Изтегли'. Целта е да се отвори допълнителното меню с опции (Open, Open in new tab и т.н.) от където да си изберем Save link. Т.е. искаме да свалим, а не да отворим директно в браузъра файла, до който води линка. Ще излезе прозорец под какво име да се запише файла (в случая URLLink.acsm) и не променяме нищо само потвърждаваме с OK. Браузърът ще свали файла. Кликваме го от приключените сваляния и се отворя прозореца Изпълняване на действието чрез… Избираме си приложението, което сме инсталирали (Bluefire, Aldiko, Mantano…), то сваля книгата и я отваря.2. Четене с устройство с iOS (iPod, iPad, iPhone) - iBooks не е подходящо за целта, защото поддържа само собствената DRM защита на Apple. Отварянето на книги и PDF файлове, които са закупени извън магазина на Apple е възможно единствено, ако те са без DRM защита. Затова ще имаме нужда и от приложение за четене на е-книги с Adobe DRM защита.

Което и приложение да изберем, след инсталацията му задължително оторизираме устройството си с нашето Adobe ID. Това става през съответното меню, в настройките на приложението за четене, което сме си избрали. Правим го веднага след инсталацията и преди да отворим каквато и да е закупена книга сAdobe DRM.

В случая за iOS подходящи приложения са:

Bluefire Reader - с безплатна версия.

Инсталираме и оторизираме устройството с нашето Adobe ID. В случая с Bluefire, това става през меню Info.

Относно Bluеfire, при опит за инсталиране на iPad 1, най-вероятно ще получите съобщение за несъвместима версия и предложение за сваляне на по-стара и подходяща и за този iPad (Bluеfire 1.9.7 ). Ако ли не, изберете друго приложение, поддържащо по-стари версии
iOS (например Libranda eBook Reader)

Други варианти са:

-
NeoSoar eBooks, PDF & ePub reader

-
DL Reader

-
DReader

- txtr

-
Libranda eBook Reader - за по-стари версии iOS

-
Riidr Books

- BajaLibros | eBook Reader (iOS 5.0)Прехвърляне на е-книга към iOS устройство може да стане по няколко начина.

 

1. С помощта на iTunes

- свържете устройството си с компютъра и отворете iTunes

- маркирайте го в iTunes под Devices (например iPhone)- изберете Apps в горната част на iTunes прозореца. Под Sync Apps маркирайте Bluefire Reader

 

 

- във File Sharing панела, по-надолу на екрана, маркирате Bluefire Reader и след това, вдясно, ще можете да видите всички (ако има такива) е-книги, които са в библиотеката на приложението. През Add… бутона можете да посочите всяка е-книга от компютъра си. DRM защитените файлове, свалени с Adobe Digital Editions могат да бъдат открити в компютъра, в папка My DocumentsMy Digital Editions. След това iTunes ще добави книгите към библиотеката на Bluefire Reader.

 

 

2. През браузъра на iOS устройството си можете да опитате да изтеглите e-книгата и директно. Влизате в профила си в книжарницата, после в поръчката и от там към бутон Изтегли.
Идеалният вариант за изтегляне винаги е през компютър. Често, когато теглим през мобилно устройство, не сваляме нужния ни
URLLink.acsm файл, който е за изтегляне от поръчката ни. Вместо това, устройството го отваря директно в интернет браузъра си и получаваме събщение от рода на:

This XML file does not appear to have any style information associated with it. The document tree is shown below.

....

Решение е да го изтеглите, като натиснете бутона
Изтегли със задържане. Целта е да се отвори допълнителното меню с опции (Open, Open in new tab и т.н.) откъдето да си изберем Save link. Т.е. искаме да свалим, а не да отворим директно файла, до който води линка.
Ще излезе прозорец под какво име да се запише файла (в случая
URLLink.acsm) - не променяме нищо само потвърждаваме с OK.
Браузърът ще свали файла. Кликваме го от приключените сваляния и се отворя прозореца
Изпълняване действието чрез. Или Open In...
Избираме си приложението, което сме инсталирали, например Bluefire, то сваля книгата и я отваря.

3. През имейл или Dropbox – изпращаме си е-книгата (или URLLink.acsm файла) като приложен файл в имейл, или я качваме в Dropbox (Трябва да имаме Dropbox акаунт и Dropbox инсталиран и в компютъра). След това от устройството си отваряме приложението за електронна поща или съответно Dropbox app. Намираме книгата си и с помощта на (Open In...) я отваряме в Bluefire Reader.