Кратка апология на православното християнство от клопките на икуменическия синкретизъм

Автор: Йеромонах Висарион /Зографски/

Коментари: 1

Издател Славянобългарски Зографски манастир "Св. вмчк Георги Победоносец"
Брой страници 224
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 477 грама
Размери 13x21
ISBN
Баркод
Категории Православна църква, Християнство, Религия, Хуманитарни науки, Книги

Повод за написването на книгата е срещата между папа Франциск и Вселенския патриарх Вартоломей в Ерусалим през май 2014 г. и последвалата декларация между тях, в която се говори за обединение между източната и западната църква. Фактът, че събитието не предизвика почти никаква официална реакция в църковните среди, подтиква йеромонах Висарион, който е първи епитроп в българския манастир на Света гора, да изложи своето виждане по въпроса.

В книгата си от 220 страници, отец Висарион излага опасенията си от намеренията на църковните водачи за механично обединение на двете църкви, въпреки липсата на реално обединение в истинската вяра. "В декларацията ясно се казва, че се върви към обща евхаристийна трапеза и към пълно обединение, но не се говори, че това единство трябва да е в Православието - вярата, която Бог ни е дал, а светите отци са запазили непроменена", казва отец Висарион.
Монахът изтъква, че за православната вяра са дали живота си много светогорски изповедници, а също и 26-те зографски мъченици, които не са искали да се обединят с еретическата римокатолическа общност. Всички тези изповедници и мъченици са прославени от Бога с дивни чудеса, което ясно показва, че те са постъпили правилно. Един от стълбовете на Православието, св. Марк Ефески, също е бил против обединение, свързано с компромиси във вярата. "В последните години сме свидетели на един засилващ се опит за обединяване между Православие и Римокатолицизъм, което обединение обаче

не е на основата на истина, а на сантименталност

която не е спасителна", твърди йеромонах Висарион.

Според него, за да бъде обединението между двете църкви действително, римокатолиците трябва да се върнат към вярата, която е била обща за католици и православни през първите 1000 г. след Христовото Рождество. В противен случай обединението би било фалшиво и би довело до изчезването на истинските вярващи. "Нека пазим православната вяра, която са ни донесли нашите отци. Тази вяра са я пазили и светите Седмочисленици, и свети Йоан Рилски Чудотворец, и свети патриарх Евтимий Търновски, и свети Георги Софийски. Всички светии са пазели православната вяра, а Бог ги е прославил и заради това", добавя отецът.
Към книгата е приложено Митрополитско писмо - изповедническо послане - изобличение на Папската и икуменическата ереси.

Ключови думи: Есен с книга, Черен петък

от Верен / дата: 22 окт 2014

Отлична книга.
Благодаря.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]