Традиционни цености и културни стереотипи

Автор: Дани Недялкова

Коментари: 0

Издател Фабер
Брой страници 132
Година на издаване 2003
Корици меки
Език български
Тегло 149 грама
Размери 0x0
ISBN 9547752057
Баркод 9547752057
Категории Теория и история на културата, Културология, Хуманитарни науки, Книги

Чрез тълкуване на поведенческите модели - мъжки, женски, като взаимоотношения между половете и взаимоотношения между поколенията, настоящият текст припомня структурата на ценностните представи, регламентирана от фолклорното песенно изкуство, и поставя на изпитание "манталитетите", разбирани като бавно променящи се дълготрайни ментални структури в българското самосъзнание, вградени в художествения канон и "битуващи" в съвременния медиен текст.
Фолклорният модел на патриархалния социум, конструиран от народната песен, функционира като база, от която се извлича традиционната ценностна парадигма. Тъждеството и трансформацията на традиционните ценностни модели се проследяват в класическия художествен текст (Елин Пелин и Йордан Йовков), а битуването на традиционната ценностна схема се търси в дискурса на всекидневието, представено от медийния текст.
Целта на изследването е да се провери доколко съвременното българско общество отговаря на определения от типа - затворено, традиционно, консервативно, инертно, страдащо от ретрограден колективизъм, и доколко амбивалентната същност на тази психологическа типология продължава жизнеспособността си, генерирана и възстановявана от трайните културни стереотипи - същностни етнически, народностни и национални определители.
Поведенческите модели, регламентирани от фолклорния песенен глас, се проследяват въз основа на анализ на обредни и на семейно-битови песни, т.е. изграждането на женския, на мъжкия образ, регламентирането на взаимоотношенията между половете и между поколенията се проследява в ритуалния и в извънритуалния песенен дискурс. Изследването обръща внимание на конструираните модели от стилистична гледна точка - езиковите фигури, характерни за фолклорния песенен текст, функциониращи като формули-клишета, се търсят в художествения текст, където методиката на наслагване на цитати е с цел да се докаже архетипността на художествения образ, чийто генеративен модел е зададен от фолклора и функционира – тъждествен или трансформиран – в художествен канон. Аналогична е целта при изследване спецификата на медийния текст, където се проследяват възможностите на медийния дискурс за символично моделиране и претранспониране на митологични архетипи като поведенчески модели.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Дани Желева Недялкова е завършила Българска филология в СУ “Св.Кл.Охридски”. През 2001г. защитава докторат на тема: “Добруджанският дом – етнокултурни аспекти”, в който предлага културантропологичен прочит на регионален модел на българския дом, разгледан в синхрония и диахрония и разтълкуван като духовно съдържание. Преподавател във ВСУ “Черноризец Храбър” и СУ “Св.Кл.Охридски”, д-р Дани Недялкова има над двадесет публикации в научни области, обхващащи фолклора и българската литература, културната и символната антропология, етнологията, лингвистиката.
“Традиционни ценности и културни стереотипи” е първата самостоятелно издадена книга на Дани Недялкова. В нея авторката тълкува поведенческите модели – мъжки, женски, като взаимоотношения между половете и взаимоотношения между поколенията, припомня структурата на ценностните представи, регламентирана от фолклорно песенно изкуство и поставя на изпитание “манталитетите”, разбирани като бавно променящи се дълготрайни ментални структури в българското самосъзнание, вградени в художествения канон и “битуващи” в съвременния медиен текст. Книгата е принос в областта на актуалните gender studies и може да бъде интересна и полезна за широк кръг читатели: филолози, културолози, журналисти, етнолози, социолози, политолози, преподаватели и студенти, както и за всички, които не са равнодушни към проблемите на съвременната хуманитаристика.