IMPERIUM

Автор: Робърт Харис
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Обсидиан
Брой страници 400
Година на издаване 2007
Корици меки
Език български
Тегло 308 грама
Размери 20x13
ISBN 9789547691391
Баркод 9789547691391
Категории Трилъри, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Роман за властта, политиката и вечната борба между амбицията и морала

Авторът на "Фатерланд", "Енигма" и "Помпей" жъне небивал успех сред критици и читатели с новия си исторически роман - този път за Цицерон, най-талантливия оратор на всички времена, и неговата необикновена политическа кариера в древен Рим.
"Imperium" поставя началото на трилогия, в която Робърт Харис пресъздава изчезналата преди векове биография на великия римски оратор, написана от Тирон - негов таен слуга и секретар в продължение на 36 години. Тирон проследява дългия политически път на Цицерон от начинаещ адвокат през сенатор и претор до избирането му през 64 г. пр.н.е. за консул, най-висшата длъжност в Римската република. Преследван от аристократите и лишен от каквито и да е привилегии, Цицерон води неуморна борба за постигане на imperium - висша форма на държавна власт. Благодарение на своя остър ум и проницателност той успява да изпълни мисията на живота си и да разкрие заговор, организиран от Марк Крас и Юлий Цезар, които чрез манипулиране на общите избори искат да се домогнат до властта.
Въпреки коварните интриги и заговори - неизменна част от политическия живот по онова време - изключително амбициозният Цицерон достига върха, като успява да се пребори с едни от най-ярките и могъщи фигури в историята на древен Рим.

от Роси / дата: 18 апр 2013

Страхотна книга особено за фенове на Римската империя.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Макар и поставен в жанровата категория на трилъра „Imperium“ е много повече от увлекателен разказ за съдебни процеси с неочаквани обрати, политически заговори и корупция. Разбира се това е роман за амбицията и политиката, но още повече ( и съвсем неочаквано!) за тяхната реабилитация в лицето на младия Цицерон, бъдещ консул и най-велик оратор на древността.

Какво изобщо е политиката – средство за постигане на власт, богатство, за контрол над живота и смъртта. За някои може би да. Не, за начинаещия сенатор, лишен от аристократичен произход, но надарен с прозорливост, остроумие и безгранична воля за успех. За него политиката е съзтезание по ум, по памет и глас, по психическа и физическа издържливост, изобщо „ трудна работа, за която се изискват големи умения“ и която в крайна сметка показва „какво представляваш и за какво те бива“.

Изправен пред трудни противници, равностойни по воля и ум, но безскрупулни в целите и средсвата, Цицерон не допуска да попадне в капаните на наивността и идеалистичното самосъжаление. Компромисите, жертвите и трудните избори се оказват обратната страна на медала, с който победителят в „голямата игра“ ще застане пред съда на бъдещите поколения.

Разположен в историческата среда на Късната римска република, романът на Робърт Харис надхвърля измеренията на криминална и политическа интрига. Авторът демонстрира завидно познаване на историческите свидетелсва за конкретните личности и събития, върху които е построен литературния сюжет. И не само това. Сухата и често досадна фактология е претворена в една изпълнена с живот, драматизъм и енергия действителност. Въздържайки се от ролята на морализатор и ментор на читателя, Харис представя света на политиката не какъвто трябва или не трябва да бъде, а такъв какъвто е – изпълнен с благородство и позор, с амбиция и саможертва, с вярност и предателство. Светът на републикански Рим.

Флорика Симеонова Велева - книжар , Хеликон Благоевград